
Rookmelders mogen in geen enkel huis ontbreken. Ze redden levens!
Hier kunt u lezen waarom rookmelders zo belangrijk zijn, hoe ze werken, waar u ze moet plaatsen en wat u vooral niet moet doen.Waarom zijn rookmelders zo belangrijk?
Bij verreweg de meeste branden ontstaat rook. Deze rook bevat allerlei verbrandingsproducten, waaronder giftige gassen zoals koolmonoxide (CO). Rook is dan ook doodsoorzaak nummer 1 bij brand. Rookmelders waarschuwen u tijdig voor de gevaren van brand en rook. Daarom zijn rookmelders van levensbelang. Ook bij u thuis!
Hoe werkt een rookmelder?
Een rookmelder kan brand in een vroeg stadium ontdekken. Zodra de melder rook of roetdeeltjes ‘ziet’ of ‘voelt’, slaat hij alarm met een doordringend geluidssignaal. Hierdoor hebt u meer tijd om uw huisgenoten en uzelf in veiligheid te brengen en de schade tot een minimum te beperken. De meeste rookmelders werken op batterijen. Ze houden dus, onafhankelijk van het lichtnet, dag en nacht de wacht. Een veilig idee, vooral ’s nachts. Want als u slaapt is uw eigen ‘rookmelder’, uw neus, uitgeschakeld! De batterijen gaan ongeveer een jaar mee. De rookmelder geeft zelf ruimschoots tevoren aan wanneer het tijd wordt om de batterij te vervangen.
Soorten rookmelders
Er zijn veel verschillende soorten rookmelders in de handel. Voor gebruik in huis is de optische rookmelder het meest geschikt. Verder is er ook een hittemelder. Deze is het meest geschikt voor in een keuken, en/of een woonkamer met open keuken. Deze kan op een 9 Volt batterij werken of op het lichtnet 230 Volt, met back-up batterij. Beide soorten rookmelders zijn zeer effectief.De optische melder ontdekt smeulbranden en grotere rookdeeltjes.
Een CO-melder is geen rookmelder, maar attendeert u op gevaarlijke concentraties koolmonoxide. Koolmonoxide komt niet alleen vrij bij brand, maar ook bijvoorbeeld bij slecht brandende (gas)kachels, geisers en cv-ketels. Vooral in woningen met (gas)kachels is een CO-melder een waardevolle aanvulling op de rookmelder(s).
Tips & trucs
Waar plaatst u een rookmelder?
- We adviseren u op elke verdieping van uw huis minimaal 1 rookmelder te plaatsen.
- Hebt u 1 rookmelder, plaats die dan in de ruimte waar de meeste (slaap)kamers op uitkomen.
- Dat is vaak boven in het trapgat op de slaapverdieping
- De beste beveiliging bereikt u door een melder te plaatsen in elk vertrek waar regelmatig iemand komt: de woonkamer, de slaapkamers en ruimtes waar elektrische apparatuur staat
- Bevestig de rookmelder aan het plafond, maar niet te dicht bij een zijmuur en niet in een hoek of nok.
Waar een rookmelder niet plaatsen?
- In of bij de keuken, de badkamer, de garage, de open haard en andere ‘gewone’ rook- en dampveroorzakers
- In de buurt van ventilatieopeningen, ventilatoren en boven verwarmingstoestellen en radiatoren. Dan bestaat de kans dat de rook de melder niet bereikt.
Overige tips
- Geeft de melder eens per minuut een luide piep, dan is het tijd om de batterij te vervangen.
- Houd rookmelders stofvrij.
- Voor extra beveiliging is ook aanschaf van een CO-(koolmonoxide) melder, in de nabijheid van open/ gesloten cv-ketels of gasverwarming, beslist het overwegen waard.
Advies en aanschaf
Eemland Techniek verkoopt en adviseert alleen rookmelders die voorzien zijn van het Goedmerk of het Politie Keurmerk veilig wonen. Hang de rookmelder(s) direct na aanschaf op, of laat ze door ons vakkundig personeel plaatsen. Bij de aanschaf van rookmelders welke op 230 Volt werken kunnen wij uw elektrische installatie aanpassen. Dit gaat dan door middel van opbouw kabelgoot ( P-25 ), in de kleur crème of wit.
Eemland Techniek is installatiedeskundige BMI (Brandmeld Installaties)